Mensenrechtenverdediger veilig terug in Mexico

Mensenrechtenverdediger veilig terug in Mexico

De Mexicaanse mensenrechtenverdediger Gustavo Castro Soto kwam op 1 april veilig aan in Mexico-stad. Sinds hij op 3 maart als enige getuige was geweest van de moord op de Hondurese inheemse leider Berta Cáceres, mocht hij Honduras niet verlaten. Amnesty vreesde voor zijn veiligheid en voerde actie voor zijn terugkeer naar Mexico.

Berta Cáceres was leider en medeoprichter van de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), een organisatie ter bescherming van inheemse bevolkingsgroepen. Ze werd op 3 maart door onbekenden doodgeschoten in haar woning in La Esperanza, op ongeveer 200 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa. Cáceres was al jaren het slachtoffer van intimidatie en bedreigingen, met als doel haar strijd voor de rechten van inheemse gemeenschappen te stoppen.

Gustavo Castro Soto was bij Cáceres thuis toen zij werd doodgeschoten en raakte daarbij ook gewond. Hij legde getuigenverklaringen af en zocht bescherming bij de Mexicaanse ambassade. Hij vreesde voor zijn leven in Honduras, maar mocht het land niet verlaten. Nu is hij toch veilig thuis.