Ebtisam al-Saegh
© Private

Mensenrechtenverdediger uit Bahrein vrijgelaten

Op 22 oktober werd de Bahreinse mensenrechtenverdediger Ebtisam al-Saegh vrijgelaten uit de gevangenis. Ze bedankte Amnesty en iedereen die voor haar in actie kwam voor hun inzet: ‘Ik wist van jullie steun. Daardoor was ik blij en voelde ik me veilig, wat enorm belangrijk is voor gevangenen.’

Ebtisam al-Saegh werd op 3 juli opgepakt nadat ze getwitterd had over mishandeling in de Isa-vrouwengevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Ze werd onderworpen aan lange verhoren waar haar advocaat niet bij aanwezig mocht zijn. De autoriteiten beschuldigen haar van het verspreiden van valse informatie over Bahrein.

Amnesty voerde veelvuldig actie voor Al-Saeghs vrijlating. Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden zij is vrijgelaten en hoe het nu verder gaat met de rechtszaak tegen haar. Zij loopt risico weer te worden opgepakt. Amnesty blijft erop aandringen dat de autoriteiten alle aanklachten tegen haar intrekken.

Geblinddoekt en geslagen

Ebtisam al-Saegh werkt voor een Bahreinse mensenrechtenorganisatie en sprak in maart nog bij de VN-mensenrechtenraad over de situatie in Bahrein. In  mei van dit jaar pakte de veiligheidsdienst haar op voor verhoor. Ze werd geblinddoekt, geslagen, geschopt en seksueel misbruikt. Daarna werd ze vrijgelaten, maar haar ondervragers zeiden dat ze moest stoppen met haar mensenrechtenwerk.

Toen zij in juli twitterde over mishandeling in de gevangenis, werd ze meteen weer opgepakt. Een maand lang werd ze iedere dag zo’n twaalf tot dertien uur verhoord.