Mensenrechtenactivist Guo Feixiong eindigt hongerstaking

Mensenrechtenactivist Guo Feixiong eindigt hongerstaking

De Chinese mensenrechtenactivist en schrijver Guo Feixiong (50) heeft zijn hongerstaking beëindigd nadat hij is overgeplaatst naar de Yingde-gevangenis in het zuiden van China. Daar is hem een humane behandeling beloofd. Guo zit een celstraf van zes jaar uit.

Guo Feixiong, die officieel Yang Maodong heet, zit sinds 8 augustus 2013 vast. Hij is schuldig bevonden aan het ‘verzamelen van een groep mensen om de publieke orde te verstoren’ en ‘ruzie zoeken en provoceren’ nadat hij deelnam aan een protest tegen mediacensuur door de Communistische Partij van China. Sindsdien heeft Amnesty International zich ingezet voor zijn vrijlating.

Betere behandeling

Op 18 augustus beëindigde Guo zijn hongerstaking die meer dan honderd dagen had geduurd. Naast een betere behandeling is hem beloofd dat zijn familie hem boeken mag sturen. Momenteel verblijft hij in het gevangenisziekenhuis. Volgens zijn broer is hij nog erg zwak en heeft hij last van verschillende soorten bloedingen en rugproblemen.

Amnesty International ziet Guo Feixiong als een gewetensgevangene die op een vreedzame manier pleit voor mensenrechten en politieke hervormingen. Daarom zal Amnesty zich in blijven zetten voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.