Medewerkster Irakese vicepresident vrijgelaten

Een voormalig medewerksters van de Irakese vicepresident is vrijgelaten. De vrouw werd samen met een collega op 1 januari 2012 gearresteerd. Het is onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de ander voormalig medewerkster van de vicepresident wordt vastgehouden.

Bassima Saleem Kiryakos werd op 1 januari 2012 gearresteerd toen vijftien gewapende mannen van de Irakese veiligheidsdienst haar huis binnenvielen. Op 10 april kwam ze vrij. Er lijkt geen aanklacht tegen haar te lopen.

Haar voormalige collega Rasha Nameer Jaafer al-Hussain werd gearresteerd bij het huis van haar ouders in Bagdad. De veiligheidsdiensten die haar meenamen, zeiden dat ze haar slechts wilden ondervragen en dat ze twee uur later weer terug zou zijn. Tot nu toe heeft haar familie nog steeds geen idee waar Rasha wordt vastgehouden.

De arrestaties van de twee vrouwen lijkt in verband te staan met een arrestatiebevel dat loopt tegen hun voormalige werkgever, vicepresident Tareq al-Hashemi. Hij wordt verdacht van terroristische activiteiten. De aanklacht heeft volgens hem enkel politieke motieven.

Eerder werd ook al-Heshemi’s bodyguard ‘Amer al-Battawi gearresteerd. Zijn lichaam werd afgelopen maart teruggegeven aan zijn familie en vertoonde tekenen van marteling.

Amnesty International vraagt de Irakese autoriteiten onmiddellijk opheldering te geven rondom de toestand van Rasha Nameer Jaafer al-Hussain. Daarnaast roept de organisatie hen op te verzekeren dat Rasha niet het slachtoffer wordt van marteling of mishandeling. Zolang er geen duidelijke aanklacht tegen haar is ingediend, moet zij onmiddellijk worden vrijgelaten.