Massale huisuitzettingen Turkmenistan in aanloop naar sportevenement

Meer dan tienduizend huizen zijn met de grond gelijk gemaakt om de hoofdstad van Turkmenistan ‘te verfraaien’ voor de Asian Indoor and Martial Arts Games 2017. Dit concludeert Amnesty na analyse van satellietbeelden tussen maart 2014 en september 2015.

De sloop van woningen gaat door, waardoor nog vele families dakloos worden. Tot op heden zijn naar schatting 50.000 mensen uit hun huis gezet. Het evenement wordt georganiseerd door het Aziatisch Olympisch Comité.

Veel bewoners moesten door deze gedwongen huisuitzettingen verhuizen naar het platteland om werk te vinden. Amnesty roept de autoriteiten op onmiddellijk een einde te maken aan de huisuitzettingen en de illegale sloop van woningen. Slachtoffers moeten compensatie en goede alternatieve huisvesting aangeboden krijgen. Zij zijn extra kwetsbaar nu de winter voor de deur staat.

Gesloten samenleving

Turkmenistan is een van de meest gesloten samenlevingen ter wereld, waar burgers nauwlettend in de gaten worden gehouden. Kritiek op de regering is er nauwelijks: de weinigen die zich uitspreken zetten hun eigen veiligheid en die van hun familieleden op het spel.

Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties worden niet toegelaten tot het land. Onze onderzoekers hebben daarom satellietbeelden vergeleken met getuigenissen uit telefooninterviews en andere vertrouwelijke bronnen.

Oproep aan IOC en internationale gemeenschap

Het sportevenement wordt gezien als een kans om internationale handelspartners aan te trekken die interesse hebben in de grote gas- en oliereserves van het land. Amnesty roept regeringen en bedrijven op geen politieke of economische steun te geven als dit bijdraagt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast moet de internationale gemeenschap alles er aan doen om druk uit te oefenen op president Berdymukhamedov om een einde te maken aan de grove schendingen in het land.

De activiteiten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), en dus ook het Aziatisch Olympisch Comité (OCA), mogen niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen. Ook roept Amnesty het IOC en het OCA op zich uit te spreken over de mensenrechtenschendingen in het kader van de voorbereidingen op de Asian Indoor and Martial Arts Games in Turkmenistan.

Lees het rapport: Deprived of homes, deprived of rights: Uncovering evidence of mass forced evictions and house demolitions in Turkmenistan