Marteling nog steeds wijdverbreid in Kazachstan

De president van Kazachstan, Nursultan Nazarbaev, strooide zand in de ogen van de internationale gemeenschap toen hij beloofde dat zijn regering marteling uit zou bannen en al het dodelijke politiegeweld zou laten onderzoeken.

Amnesty International onthult in een nieuw rapport hoe leden van de ordetroepen nog steeds ongestraft hun gang kunnen gaan en hoe gedetineerden in Kazachstaanse gevangenissen nog steeds op grote schaal worden gemarteld.

Vijftien doden, honderden gewonden

Het rapport Old habits: The routine use of torture and other ill-treatment in Kazakhstan beschrijft hoe ten minste vijftien mensen werden gedood en meer dan honderd mensen ernstig gewond raakten tijdens een demonstratie in de Kazachstaanse stad Zhanaozen in december 2011. Tientallen mensen werden opgepakt, in overvolle ondergrondse politiecellen gegooid en vervolgens gemarteld.

In 2010 verklaarde de regering van Kazachstan nog aan de Verenigde Naties dat zij niet zouden rusten ‘totdat elke vorm van marteling zou zijn uitgebannen’.

Amnesty International roept de president van Kazachstan op een internationaal onafhankelijk onderzoek te starten naar het geweld door de ordetroepen in Zhanaozen, zoals eerder aanbevolen door de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties,  Navi Pillay.

Lees het rapport Old habits: The routine use of torture and other ill-treatment in Kazakhstan