Demonstrators kneel before Moroccan police during a demonstration against corruption, repression and unemployment in the northern city of al-Hoceima on May 27, 2017. adel Senna/AFP/Getty Images
© Fadel Senna / AFP / Getty Images

Marokko: Tientallen Rif-demonstranten gemarteld in gevangenschap

Marokko: Tientallen Rif-demonstranten gemarteld in gevangenschap

Minstens 66 Rif-demonstranten vertelden Amnesty International dat ze zijn gemarteld of een andere slechte behandeling hebben gekregen tijdens hun gevangenschap. Amnesty roept de Marokkaanse autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Onderzoek naar ‘bekentenissen’

De gevangenen geven aan onder andere in elkaar te zijn geslagen, met verkrachting te zijn bedreigd en te zijn beledigd. Vaak deed de politie dit om een bekentenis af te dwingen. Amnesty roept de Marokkaanse autoriteiten op een degelijk, onafhankelijk onderzoek in te stellen naar deze verklaringen en naar de ‘bekentenissen’. De bekentenissen mogen niet in een rechtszaak gebruikt worden zolang hier geen onderzoek naar is gedaan.

Hardhandig optreden Marokkaanse autoriteiten

Vanaf mei dit jaar vonden er demonstraties plaats in de Rif-regio. Riffijnen demonstreren voor betere leefomstandigheden. De Marokkaanse autoriteiten treden hier hardhandig tegen op. Demonstraties gaan gepaard met veel geweld en arrestaties. Op 7 augustus stierf de demonstrant Imad el-Attabi nadat hij zwaar gewond raakte bij een demonstratie in Al Hoceima. Sinds mei 2017 zijn meer dan 270 mensen opgepakt die demonstreerden in de Rif-regio. Hoewel koning Mohammed de Zesde rond de 40 gevangenen gratie heeft verleend, blijft een groot deel nog vastzitten.

Vrijlating alle vreedzame demonstranten

Hoewel de vrijlating van de gevangenen een stap in de goede richting is, gaat dit nog niet ver genoeg. Marokko moet alle vreedzame demonstranten vrijlaten en het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting respecteren.