Demonstrators kneel before Moroccan police during a demonstration against corruption, repression and unemployment in the northern city of al-Hoceima on May 27, 2017. adel Senna/AFP/Getty Images
© Fadel Senna / AFP / Getty Images

Marokko: Demonstranten in de Rif bestraft met massa-arrestaties

Tussen 26 en 31 mei 2017 hebben leden van de Marokkaanse veiligheidstroepen ten minste 71 mensen gearresteerd. Dat gebeurde na protesten in Al Hoceima en twee aangrenzende steden in de Rif in het noorden van Marokko.

De demonstranten eisten een einde aan de achterstelling van dit deel van Marokko en betere toegang tot voorzieningen zoals gezondheidszorg. Leider van de protesten was Nasser Zefzafi.

Nasser Zefzafi vastgezet

Op 26 mei bekritiseerde Zefzafi tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Al Hoceima in het openbaar de voorganger, die zich naar verluidt negatief had uitgelaten over de protesten in de Rif. Een video van het incident werd later via sociale media gedeeld.

Nadat tegen Zefzafi een arrestatiebevel was uitgevaardigd, dook hij onder en probeerden honderden aanhangers zijn aanhouding te voorkomen. Daarbij werd stenen gegooid naar de veiligheidstroepen, die daarop waterkannonnen inzetten en de demonstranten met traangas bekogelden. Aan beide kanten vielen gewonden.

Amnesty vreest na de jacht op Nasser Zefzafi, zijn arrestatie en na officiële verklaringen, dat hij al schuldig is bevonden voordat hij is berecht. Mogelijk is hij ook mishandeld.

Arrestatie van vreedzame demonstranten

Na de protesten werden zeker 71 mensen gearresteerd, onder wie vreedzame demonstranten en bloggers die van de gebeurtenissen verslag deden op sociale media.

‘We vrezen dat deze golf van arrestaties een opzettelijke poging is om deze demonstranten die vreedzaam kritiek uitten, te straffen. Het is van essentieel belang dat de Marokkaanse autoriteiten het recht op vrijheid van meningsuiting en van vergadering respecteren. Bovendien moeten de autoriteiten ervoor zorgen dat vreedzame demonstranten niet worden veroordeeld op basis van verzonnen aanklachten’, aldus Heba Morayef, Amnesty’s Noord-Afrika-specialist.

Advocaten: arrestanten zijn mishandeld

Advocaten vertelden aan Amnesty-medewerkers dat ze verwondingen hebben geconstateerd in het gezicht en elders op het lichaam van verschillende beklaagden die voor de Hoofdaanklager van Al Hoceima moesten verschijnen. De beklaagden vertelden dat ze tijdens hun arrestatie en op weg naar het politiebureau zijn geslagen en geschopt door politieagenten. Ook meldden ze dat agenten dreigden hen te verkrachten en dat er pagina’s waren toegevoegd aan het verhoorverslag nadat zij het hadden ondertekend. Advocaten hebben Nasser Zefzafi nog niet kunnen bezoeken.

Het Marokkaanse wetboek van strafrecht staat het toe dat gedetineerden tot drie dagen vastgehouden mogen worden zonder dat tegen hen een aanklacht is ingediend. Deze periode kan oplopen tot acht dagen als het gaat om misdrijven tegen de staatsveiligheid en tot twaalf dagen als het om aan terrorisme-gerelateerde daden gaat.

‘Gedetineerden zijn de eerste uren na hun arrestatie uiterst kwetsbaar voor schendingen van hun mensenrechten’, zegt Heba Morayef, ‘vooral als ze afgesneden zijn van contact met de buitenwereld.’