Malediven: activist hoeft niet opnieuw de gevangenis in

Mohamed Rusthum Mujuthaba uit de Malediven, een 39-jarige Maledivische activist die zich inzet voor religieuze vrijheid en voor mensenrechten, hoeft niet meer de gevangenis in.

Hij werd beschuldigd van het plaatsen van godslasterlijke inhoud op sociale media en het bezitten van ‘obsceen materiaal’. Daarvoor kon hij 5 maanden gevangenisstraf krijgen als hij veroordeeld zou worden.

‘Ik tweette over vrouwenrechten, gewetensvrijheid en fouten in religie, over waarom die verkeerd is en aan niemand mag worden opgedrongen. Ze hadden alle tweets afgedrukt. Het waren bijna 6.000 tweets’, vertelde hij aan Amnesty.

Mohamed Rusthum Mujuthaba bekende schuld, maar omdat hij al 6 maanden in voorarrest had gezeten, hoefde hij niet opnieuw de gevangenis in.

Dankwoorden voor Amnesty-supporters

Mohamad Rusthum Mujuthaba bedankte Amnesty International: ‘Ik had opnieuw naar de gevangenis moeten gaan omdat de staat me onrechtmatig probeerde op te sluiten. Amnesty International ondernam actie en nam contact op met de gevangenisdienst van de Malediven en schreef naar het kantoor van de openbaar aanklager en het kantoor van de procureur-generaal. Ik dank de leden en supporters van Amnesty International oprecht voor hun grote steun.’

Achtergrond

Amnesty nam contact op met de gevangenisdienst om te bevestigen dat de activist meer tijd in voorarrest had doorgebracht dan de procureur-generaal beweerde. Op 10 augustus 2022, toen de openbaar aanklager beweerde dat Mohamed Rusthum Mujuthaba slechts 29 dagen, 22 uur en 19 minuten werd vastgehouden, controleerde de rechter de informatie bij de gevangenisdienst en constateerde dat de bevindingen van Amnesty juist waren.

Door de religieuze gevoeligheid die aan zijn zaak kleefde en het verbod op godsdienstvrijheid in het land, had Mohamed Rusthum Mujuthaba geen advocaat die hem in de rechtbank kon vertegenwoordigen.