Macedonische autoriteiten vervolgd voor marteling en onwettige detentie

De Duitse Khaled el-Masri werd tijdens een vakantie in Macedonië door de lokale autoriteiten opgepakt. Na een 23 dagenlang verhoor, werd hij overgedragen aan CIA-agenten. Die brachten hem naar een geheim detentiecentrum in Afghanistan, waar hij vijf maanden lang vastzat. Het Europese Hof hield in december 2012 de Macedonische autoriteiten verantwoordelijk voor de marteling en onwettige detentie van El-Masri.

In Afghanistan werd El-Masri vijf maanden lang gemarteld en vastgehouden in onmenselijke omstandigheden. Op 28 mei 2004 werd hij naar Albanië gevlogen en zonder aanklacht weer vrijgelaten. El-Masri, was volgens zijn advocaat ‘vernederd en verbitterd’.

In december 2012 hield het Europese Hof van de Rechten van de Mens Macedonische autoriteiten verantwoordelijk voor het vasthouden en martelen van El-Masri op Macedonisch grondgebied. Dit is de eerste keer dat het Hof een Europees land veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij Amerikaanse geheime detenties. Macedonië is door het Hof veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 60.000 euro aan El-Masri.

Vele andere Europese landen hebben meegewerkt aan de ontvoeringen, uitleveringen, martelingen en verdwijningen van verdachten van terrorisme. Amnesty ziet de veroordeling als een precedent om andere landen ter verantwoording te roepen.