Litouwen moet onderzoek naar geheime CIA-gevangenissen heropenen

Sinds de Litouwse autoriteiten hebben toegegeven dat zij hun medewerking hebben verleend aan twee geheime detentiecentra tussen 2002 en 2006 houdt Amnesty International de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

In het rapport Unlock the Truth in Lithuania: Investigate Secret Prisons Now wordt beschreven hoe Litouwen betrokken is geweest bij het uitleveren van verdachten, waaronder Abu Zubaydah, die momenteel nog wordt vastgehouden op Guantánamo Bay. Hij zou zijn vastgehouden op een “CIA black site” in Litouwen.

Amnesty spoort de Litouwse autoriteiten aan om de (strafrechtelijke) consequenties van hun eigen rol te onderzoeken. Amnesty roept Litouwen ook op de links met Polen en Roemenië te onderzoeken. Hier zouden nog andere geheime detentiecentra hebben bestaan.

De Litouwse Procureur-generaal heeft het strafrechtelijk onderzoek beëindigd om zo “staatsgeheimen te beschermen”. Hij gaf verder geen enkele informatie over het onderzoek. ‘De Litouwse autoriteiten moeten niet proberen te ontkomen aan een gedegen onderzoek naar de verdwijningen en martelingpraktijken. Er is nog niemand verantwoordelijk gehouden voor het meewerken aan de geheime detentiecentra, of voor wat zich binnen de muren zou hebben voltrokken’, aldus Julia Hall, expert counterterrorisme and mensenrechten bij Amnesty International.

Litouwen moet onmiddellijk het onderzoek naar de geheime dentiecentra heropenen, inclusief het onderzoek naar Amerikaanse functionarissen die destijds verantwoordelijk waren voor de vermeende mensenrechtenschendingen.