Hervatting van het aantal executies is een schandelijke politieke manoeuvre

Politici moeten stoppen de doodstraf te zien als een snelle oplossing voor te hoge misdaadcijfers. In plaats daarvan moeten de problemen binnen het strafrechtelijk systeem worden aangepakt.

‘Er is gewoon geen overtuigend bewijs dat de doodstraf fungeert als een speciaal afschrikmiddel. In plaats daarvan moeten beleidsmakers zich richten op effectieve oplossingen om criminaliteit aan te pakken’, aldus Audrey Gaughran van Amnesty International.

Afschaffing doodstraf zet door

Amnesty publiceerde vandaag, op de Internationale Dag tegen de Doodstraf, het nieuwe onderzoeksrapport Not making us safer: Crime, public safety and the death penalty. Hoewel het aantal doodvonnissen daalde waren er wel meer executies: wereldwijd zijn vorig jaar minstens 682 mensen geëxecuteerd, twee meer dan in 2011. In 2012 werden 1722 mensen terdoodveroordeeld in 58 landen, het jaar ervoor waren dat er 1923 in 63 landen.

Het uitvoeren van de doodstraf blijft beperkt tot een vaste groep landen. Net als in 2011 werden vorig jaar in 21 landen executies uitgevoerd. In China, Iran, Irak, Saudie-Arabië en de Verenigde Staten zijn, net als de voorgaande jaren, de meeste executies uitgevoerd.

Tegenslag

Het is een grote tegenslag dat India, Japan, Pakistan en Gambia weer zijn begonnen met het voltrekken van doodvonnissen. Ook het stijgende aantal executies in Irak is alarmerend.

Amnesty International is tegenstander van de doodstraf, in alle gevallen en zonder uitzondering, ongeacht het soort of de omstandigheden van de misdaad; schuld, onschuld of andere kenmerken van het individu, en de methode van executie die door de staat wordt gebruikt. De doodstraf schendt het recht op leven en is de meest wrede, onmenselijke en vernederende manier van straffen.

Lees het rapport Not making us safer: Crime, public safety and the death penalty

http://files.amnesty.org/deathpenalty2013/map/en/