Libiër Jamal al-Hajji vrij!

“Het is moeilijk in woorden uit te drukken hoe dankbaar ik ben voor de steun van Amnesty International tijdens mijn gevangenschap”, zo vertelt de prominente Libische gewetensgevangene Jamal al-Hajji in een gesprek met Amnesty International kort na zijn vrijlating.

Jamal al-Hajji zat zeven maanden in de beruchte Abu Salim gevangenis zonder enig contact met de buitenwereld en onder zeer slechte hygiënische omstandigheden. Drie maanden van zijn gevangenschap bracht hij door in een isoleercel: “Ik kon er niet eens rechtop in staan”, zo vertelt hij. Als gevolg van deze zware omstandigheden heeft Jamal al-Hajji nu aan rugklachten.

Jamal al-Hajji uitte al lange tijd openlijk kritiek op kolonel Muamar Kadhafi en werd de afgelopen jaren meerdere keren gearresteerd. Begin dit jaar publiceerde hij verschillende artikelen op buitenlandse websites om op te roepen tot protest tegen de Libische regering en werd hij opnieuw gearresteerd. Hij blijft overtuigd van de noodzaak om mensen te steunen in hun roep om vrijheid: “Wanneer de rechten van onschuldige mensen geschonden worden, moeten wij allemaal opstaan in hun verdediging”.