In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire
© Yuttachai Kongprasert / SOPA Images via ZUMA Wire

Leiders van de G20, bescherm mensen die het grootste risico lopen tijdens coronapandemie

Donderdag 26 maart komen de leiders van de G20 bij elkaar in een virtuele vergadering. Amnesty International roept hen op om maatregelen te coördineren en zo de mensen te helpen die het grootste risico lopen tijdens de coronapandemie.

‘Het antwoord op deze pandemie ligt in samenwerking en het delen van middelen,’ zegt  Netsanet Belay van Amnesty International. ‘Een aanpak met alleen aandacht voor het eigen land is niet genoeg. Hulp bieden aan de zwakkeren is niet alleen belangrijk omdat het moreel juist is. Slechte gezondheidszorg, waar dan ook ter wereld, vormt een risico voor ons allemaal. De snelle verspreiding van het coronavirus Covid-19 toont aan dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.’

Toegang tot medische zorg voor iedereen

Amnesty vraagt de G20 om concrete plannen om de pandemie aan te pakken, zowel in hun eigen land als daarbuiten. Dus ook in het mondiale Zuiden. Dit houdt in dat er maatregelen moeten komen zodat iedereen toegang heeft tot preventieve zorg en tot goede en betaalbare behandelingen. Dat geldt ook voor mensen in armoede, daklozen en mensen die op plaatsen wonen en werken waar ze meer blootgesteld worden aan het virus.

Het is van groot belang dat de besluitvorming over deze maatregelen transparant is. Hiervoor zijn toegang tot informatie, persvrijheid en een open publieke ruime essentieel.

Meer informatie vind je in de gezamenlijke verklaring van Amnesty International, Civicus en Transparency International.

Meer over dit onderwerp