Emir-Usein Kuku uit de Krim
© Amnesty International

Krim: YouTube moet niet bijdragen aan vervolging activisten door Rusland

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft YouTube opgedragen een video te verwijderen over mensenrechtenverdediger en gewetensgevangene Emir-Usein Kuku uit de Krim.

Naar aanleiding van berichten in de media zegt Oksana Pokalchuk van Amnesty Oekraïne: ‘YouTube moet niet zwichten voor de onwettige Russische eisen en zou geen rol mogen spelen in de onderdrukking van de gemeenschap van Krimtataren. Emir-Usein Kuku is een dappere mensenrechtenverdediger die al 3 jaar in de gevangenis zit omdat hij opkwam voor de rechten van Krimtataren. Zijn familie wordt voortdurend lastiggevallen en geïntimideerd door de autoriteiten die in de Krim de macht hebben. Als YouTube de video verwijdert, is dit een nieuwe klap voor hen.’

Onderdrukking op de Krim

Sinds de Russische annexatie van de Krim wordt de vrije meningsuiting daar onderdrukt. Kritische geluiden worden niet getolereerd en veel activistische Krim-Tartaren zijn gevangengezet.

‘YouTube moet zijn verantwoordelijkheid nemen als het om internationale mensenrechtennormen gaat en zich verweren tegen censuur van de Russische regering. De bescherming van de vrijheid van meningsuiting en van informatie zijn belangrijke kernwaarden van YouTube en we roepen het bedrijf op aan die waarden vast te houden’, zegt Pokalchuk.

Geen bewijs

Emir-Usein Kuku behoort tot de inheemse gemeenschap van Krimtataren op de Krim. Hij werd samen met vijf anderen op 16 februari 2016 gearresteerd omdat zij lid zouden zijn van Hizb ut-Tahrir. Deze islamitische groepering is in Rusland sinds 2003 verboden. In Oekraïne geldt dit verbod niet. Kuku en de vijf ontkennen lid te zijn en de Russische autoriteiten hebben geen bewijs voor hun beschuldiging kunnen presenteren.