© Wadja Film

Kom kijken naar de feelgoodfilm: Wadja

We weten allemaal wel dat het lang niet overal ter wereld met de naleving van de mensenrechten best gesteld is, laat staan met de rechten voor extra kwetsbare groepen mensen: vrouwen en kinderen. Om die reden schenkt Amnesty International elk jaar ook aandacht aan deze speciale dag op 8 maart: Internationale vrouwendag.

Vaak vraagt Amnesty aandacht voor schrijnende situaties. Maar deze keer biedt de werkgroep Amnesty Aalten-Oost Gelre in samenwerking met het Filmtheater Schiller in Aalten een enorme feelgoodmovie: Wadja.

Het eigengereide meisje Wadjda uit Riyad zet alles op alles voor een groene fiets. Jongens mogen toch ook fietsen? Waarom zij dan niet? Wadjda is de eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saoedi-Arabië. Wadjda (10) woont met haar ouders in een buitenwijk van Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

Ondanks haar conservatieve omgeving is Wadjda een speels kind dat regelmatig grenzen opzoekt. Wanneer het meisje een mooie groene fiets wil hebben, is haar moeder daar op tegen: wat zou de gemeenschap ervan denken? Fietsen is immers niet gepast voor een meisje. Wadjda geeft niet op en besluit het geld zelf bij elkaar te sparen. Haar moeder, die afgeleid wordt door de wens van haar man om een tweede vrouw te nemen, heeft nauwelijks door welke niet altijd even geschikte plannetjes haar dochter bedenkt om geld te verdienen. Haifaa Al-Mansour, die gezien wordt als de eerste vrouwelijke filmmaker uit Saoedi-Arabië, vertelt een intiem verhaal over een meisje met grote dromen.

Wadjda staat voor vele meisjes en vrouwen uit Saoedi-Arabië. Het drama biedt een inkijk in een anders gesloten gemeenschap, met universele, herkenbare thema’s als hoop, lef en doorzettingsvermogen.

Bekijk hier alvast de trailer:

Alle filmliefhebbers zijn van harte uitgenodigd. Aanvang van de voorstelling 20.00 uur, de film duurt 100 minuten. Locatie: Filmtheater Schiller in Aalten. De toegang is gratis, al wordt een bijdrage in de collectebus voor Amnesty uiteraard prijs gesteld.