© Yalya de Weerd

Kleurrijke viering van diversiteit

Zaterdag 4 september 2021 veranderde Park de Wezenlanden in een kleurrijke LHBTIQ+-vriendelijke zone, als tegenreactie op de ‘LHBTI-ideologie’-vrije zones in Polen. In het park was iedereen welkom en werd genderdiversiteit gevierd. Initiatiefnemers voor de Regenboog Manifestatie waren het campagneteam Zwolle for Amnesty en COC Zwolle.

In reactie op de vele zorgwekkende berichten in het nieuws, zoals de ‘LHBTIQ+ ideologie’ vrije zones in Polen en de anti-homowet in Hongarije, vroegen we tijdens de manifestatie aandacht voor LHBTIQ+ rechten in binnen- en buitenland en hoe deze onder druk staan. Wij zijn diep doordrongen van de kwetsbaarheid van vrijheid en gelijkwaardigheid, zeker nu we in de landen om ons heen het beleid zien veranderen. Dit geeft ons extra reden om onze solidariteit te tonen met hen die dagelijks de strijd aan gaan om zichzelf te kunnen en mogen zijn.

Er namen acht verschillende organisaties deel aan de manifestatie. Wethouder Dorrit de Jong opende de manifestatie en omschreef Zwolle als Regenboogstad. Vervolgens waren er diverse bijdragen met onder andere een ontroerend en persoonlijk verhaal van de vrouw van een transgender vrouw, spoken word, gedichten van een Syrische Nederlander, en vroeg Zwolle for Amnesty aandacht voor de zaak van de Poolse activisten Anna, Joanna en Elzbieta die twee jaar cel kunnen krijgen omdat ze opkomen voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap in Polen. Naast muziek, poëzie en andere bijdragen waren er ook kramen van de verschillende organisaties waar je direct in actie kon komen door een petitie te tekenen of een brief te schrijven.

Wil jij ook helpen met het organiseren van acties voor de Poolse activisten Anna, Joanna en Elzbieta in jouw stad? Kijk dan hier hoe je dat kunt doen.