© © Amnesty International

Kijk live mee naar de kick-off van de Schrijfmarathon op school op 20 november!

Kijk live mee naar de kick-off van de Schrijfmarathon op school op 20 november!

Amnesty International organiseert dit jaar een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school: Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt 20 november naar het Geuzencollege in Vlaardingen. Zij vertelt dan het verhaal van Sakris Kupila uit Finland voor wie we dit jaar tijdens de Schrijfmarathon actievoeren.

Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daar voor uit durfde komen. Toen ze dat uiteindelijke deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.

In Finland is het nog niet zover. Daarom voeren we dit jaar actie voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden. Lees meer over zijn zaak.

Je kunt de gastles van Jeanette op 20 november live volgen via you tube. De leerlingen kunnen vragen voorbereiden en live stellen aan Jeanette via de comments!

Het event start maandag 20 november om 12.00 uur en is te volgen via http://www.amnesty.nl/kickoff. Het duurt circa 30 minuten.