© © Amnesty International

Kijk live mee naar de kick-off van de Schrijfmarathon-op-school op 20 november!

Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar het Geuzencollege in Vlaardingen. Zij vertelt daar het verhaal van Sakris Kupila, een transgenderactivist uit Finland voor wie we dit jaar actievoeren. De kick-off is live te volgen via YouTube, speciaal voor alle ruim 180 scholen die meedoen aan de Schrijfmarathon.

Vanaf 20 november tot en met 20 december vraagt Amnesty International aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, het basisonderwijs, van hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats op honderden plaatsen in Nederland.

Het verhaal van Jeanette en Sakris

Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde komen. Toen ze dat uiteindelijk deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.

In Finland is het nog niet zover. Daarom voeren we dit jaar actie voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden. Bekijk de actie voor zijn zaak

10 scholen voor 10 december!

Vanaf 20 november gaat een grote groetenkaart voor Sakris langs tien scholen in Nederland om steun te betuigen voor zijn zaak. De leerlingen van het Geuzencollege starten 20 november met deze actie, de laatste school brengt de kaart op zondag 10 december naar het Amnesty -huis in Amsterdam tijdens de grote landelijke Schrijfmarathon.