Khaled al-Johani vrij!

We zijn blij met het bericht dat de Saudische ‘Dag van de Woede’- demonstrant Khaled al-Johani op 8 augustus is vrijgelaten! In maart van dit jaar voerden we actie voor zijn onmiddellijke vrijlating.

De docent en vader van vijf kinderen werd op 11 maart 2011 gevangengenomen in de hoofdstad Riyadh tijdens een geplande demonstratie op de Saudische ‘Dag van de Woede’. Hij was de enige demonstrant die die dag de plaats van de demonstratie wist te bereiken.

Na een interview met de Arabische afdeling van de BBC werd hij door Saudische veiligheidstroepen gearresteerd en gevangengezet. Hij zou meerdere keren in eenzame opsluiting zijn geplaatst en door bewakers zijn bedreigd. Zijn geestelijke gezondheid zou in de gevangenis zijn verslechterd. Na bijna een jaar in hechtenis startte in februari van dit jaar de rechtszaak tegen hem, die voor zover wij weten nog niet is voltooid.

Amnesty-actie voor Al-Johani

Op 10 maart 2012 startte Amnesty Nederland een handtekeningenactie voor de onmiddellijke vrijlating van Al-Johani, omdat we hem beschouwden als gewetensgevangene die alleen vastzat vanwege het vreedzaam uiten van zijn mening. We maakten toen ook onderstaande trailer. Een paar weken later overhandigden we ruim achtduizend handtekeningen bij de Saudische ambassade in Den Haag.

Hoe gaat het nu met Al-Johani?

Het nieuws van Khaled al-Johani’s vrijlating op 8 augustus bereikte ons pas vandaag. We ontvingen berichten dat de aanklachten tegen hem zijn ingetrokken, maar we hebben deze nog niet kunnen verifiëren. Amnesty bedankt iedereen die voor hem in actie kwam!