Keniaanse mensenrechtenactivist vrij

Keniaanse mensenrechtenactivist vrij

Hoewel het volgens Amnesty International veel te lang heeft geduurd, is de Keniaanse mensenrechtenactivist die verdacht werd van betrokkenheid bij een bomaanslag in Uganda na één jaar gevangenschap vrij.

De aanklacht tegen Al-Amin Kimathi, hoofd van het Muslim Human Rights Forum in Kenya, werd afgelopen week ingetrokken bij de start van het gerechtelijke proces. Kimathi werd op 15 september 2010 in Uganda gearresteerd toen hij naar het land afreisde om de rechtszaak tegen zes Kenianen te volgen. De Kenianen werden verdacht van betrokkenheid bij een aanslag in de Ugandese hoofdstad Kampala waarbij 76 mensen omkwamen terwijl zij de Wereldbekerfinale bekeken.

Al-Amin Kimanthi verbleef een jaar lang in voorarrest zonder dat de Ugandese autoriteiten enig bewijs aan hem of zijn advocaten toonden. Verschillende activisten en advocaten die zicht op de zaak probeerden te krijgen, werden gedeporteerd of werd de toegang tot Uganda ontzegd. Een delegatie van Amnesty International werd tot vier keer toe tegengehouden toen zij Al-Amin Kimathi in de gevangenis probeerden te bezoeken.

‘Het is een opluchting dat Al-Amin Kimathi vrijgekomen is’, aldus Amnesty-medewerker Michelle Kagari. Het feit dat de autoriteiten hem een jaar lang vasthielden zonder enkel bewijs te hebben, wijst er volgens Kagari op dat de aanklacht ‘simpelweg een dekmantel was om hem te arresteren wegens zijn werk als mensenrechtenactivist’. Kagari roept de Ugandese autoriteiten dan ook op om Al-Amin Kimanthi toegang te geven tot compensatie.