Kartam Joga vrijgelaten!

Kartam Joga uit India is op 7 januari 2013 vrijgesproken van alle aanklachten en de volgende dag vrijgelaten. Direct na zijn vrijlating had Amnesty International contact met hem en hij bedankte de organisatie en anderen die zich voor hem hebben ingezet.

Hij noemde daarbij in het bijzonder de vele groeten die hij had ontvangen en die voor hem van doorslaggevend belang waren om te kunnen blijven hopen op zijn vrijlating.

Sinds 14 september 2010 zat Kartam Joga vast op verdenking van samenwerking met Maoïstische strijders bij een aanslag op 6 april 2010 waarbij 76 politiemensen gedood werden. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op de leider van de grootste politieke partij in de regio, Budhram Sodi in mei 2010 en bij twee andere aanslagen in december 2009.

In de deelstaat Chhattisgarh zijn de Adivasi’s het slachtoffer van een voortdurende strijd tussen veiligheidsdiensten en militante bewegingen enerzijds en gewapende Maoïsten anderzijds. Sinds 2005 documenteerde Kartam Joga meer dan 500 gevallen van doodslag, seksueel geweld, verkrachting en gedwongen herhuisvestiging van Adivasi’s. De aanklacht die Kartam Joga aan de hand hiervan indiende bij het hooggerechtshof leidde ertoe dat de regering van Chhattisgarh ter verantwoording werd geroepen.