Ivo Feh uit Kameroen
© Privéfoto

Kameroen: tien jaar cel vanwege een grap over Boko Haram

Kameroen: tien jaar cel vanwege een grap over Boko Haram

Fumosuh Ivo Feh en zijn vrienden Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob uit Kameroen zijn door een militaire rechtbank tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij een ironische grap over terreurgroep Boko Haram maakten. De drie werden veroordeeld omdat zij ‘terroristische daden niet openlijk veroordeelden’. De rechtszaak voldeed niet aan internationale standaarden voor een eerlijk proces.

‘Feh en zijn twee vrienden maakten alleen gebruik van het recht op vrije meningsuiting. In plaats van hun tijd op school door te brengen, moeten deze drie jonge mannen voor een simpele grap nu jarenlang de cel in,’ zei Samira Daoud, Amnesty’s waarnemend regionaal directeur West- en Centraal Afrika. ‘De uitspraak toont eens te meer dat militaire rechtbanken niet bevoegd moeten zijn om burgers te berechten.’ Ze roept de autoriteiten van Kameroen op de veroordeling te vernietigen en de drie onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Fataal sms’je

Fomusoh Ivo Feh stond op het punt een universitaire studie te beginnen toen hij werd opgepakt door zes agenten in burgers. De reden voor de arrestatie was een sms-bericht dat hij van een vriend had ontvangen. Het sms’je ging over hoe moeilijk het is een baan te vinden als je niet hoog opgeleid bent. De vriend grapte dat je zelfs niet terecht kunt bij de radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram als je geen eindexamen hebt gedaan in ten minste vier vakken: ‘Boko Haram rekruteert jonge mensen van 14 jaar en ouder. Voorwaarden voor rekrutering: vier vakken op je einddiploma, inclusief godsdienst’.  Ivo Feh stuurde het berichtje door naar een vriend, die het ook weer doorstuurde naar een schoolvriend. Een docent las het bericht en bracht de politie op de hoogte. Daarop werd Feh op 13 december 2014 gearresteerd. Ook zijn twee vrienden werden opgepakt.

In Kameroen komt het geregeld voor dat mensen die ervan worden verdacht Boko Haram te steunen een oneerlijk proces krijgen. De bewijslast wordt omgekeerd, waardoor de verdachte moet bewijzen dat de verdenking onterecht is. Bovendien worden verdachten schuldig bevonden terwijl er nauwelijks bewijs tegen hen is of dit bewijs niet gecontroleerd kan worden.

Voor Fumosuh Ivo Feh zal tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty actiegevoerd worden.