© ©REUTERS/Maxim Zmeyev

Journalisten zijn leven niet zeker na onthullingen over martelingen homo’s in Tsjetsjenië

Volgens president Kadyrov bestaat er niet zoiets als homoseksualiteit in Tsjetsjenië. Toch berichtte de onafhankelijke krant Novaya Gazeta begin april over Tsjetsjeense geheime gevangenissen waar honderden mannen ‘verdacht’ van homoseksualiteit gemarteld en mishandeld werden. Sinds de schokkende publicatie zijn medewerkers van de Novaya Gazeta hun leven niet meer zeker.

De Russische krant baseerde zich op ooggetuigenissen van slachtoffers. Honderden mannen die van homoseksualiteit ‘verdacht’ werden, zouden in een periode van een paar dagen zijn ontvoerd. In geheime detentiecentra zouden ze zijn gemarteld en mishandeld. Ook werden ze onder druk gezet om namen te noemen van andere homoseksuele mannen. Zeker drie mannen zouden om het leven zijn gekomen.

De Tsjetsjeense autoriteiten deden de beschuldigingen af als leugens.

Op 3 april kwamen 15.000 mensen, onder wie publieke opinieleiders en moslimtheologen samen in de centrale moskee in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Tijdens deze massabijeenkomst noemde een belangrijke adviseur van president Kadyrov, Adam Shakhidov, de journalisten van Novaya Gazeta ‘vijanden van ons geloof en ons moederland’. Ze zouden leugens naar buiten hebben gebracht. Ook werd er een resolutie aangenomen waarin staat dat ‘de echte aanstichters te maken krijgen met wraakacties, ongeacht waar ze zijn en wie ze zijn, hoe lang het ook zal duren’.

Shakhidovs toespraak werd verspreid over staatstelevisie en sociale media. Ook medewerkers van het onafhankelijke radiostation Ekho Moskvy, worden nu bedreigd door de religieus leider van Tsjetsjenië. Zij betuigden hun steun aan de bedreigde journalisten van de Novaya Gazeta.

Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid van de journalisten. Publieke oproepen tot wraakacties leidden in Tsjetsjenië in meerdere gevallen tot aanvallen en moorden. Degenen die de bedreigingen uitten zijn nooit vervolgd en de misdrijven werden onvoldoende onderzocht. Zo werd Anna Politkovskaya, journalist voor Novaya Gazeta, in 2006 vermoord. En in 2009 werd mensenrechtenadvocaat Natalya Estemirova op brute wijze gedood.

Amnesty roept de Russische autoriteiten op om:

  • de bedreigingen aan het adres van medewerkers van Novaya Gazeta en Ekho Moskvy onafhankelijk te onderzoeken.
  • alle bedreigingen en geweld tegen journalisten publiekelijk te veroordelen en de verantwoordelijken te berechten.
  • de vrijheid van meningsuiting te waarborgen en journalisten te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen.
  • onderzoek in te stellen naar de verontrustende berichten van het ontvoeren, martelen en vermoorden van homoseksuele mannen in Tsjetsjenië.
  • om homoseksuele mannen in Tsjetsjenië te beschermen.