Journalisten Mohamed Fahmy en Baher Mohamed vrijgelaten

Op 12 februari zijn Mohamed Fahmy en Baher Mohamed voorwaardelijk vrijgelaten. Ze hadden vierhonderd dagen in gevangenschap doorgebracht. De eerstvolgende zitting in hun zaak is waarschijnlijk op 23 februari.

Ook vier andere mannen die in dezelfde zaak terechtstonden zijn vrijgelaten. Mohamed Fahmy was de enige die 250.000 Egyptische pond (€ 28.730) borg moest betalen. Volgens zijn familie moeten de mannen zich iedere dag bij de politie melden. Daarnaast moeten ze aanwezig zijn bij verdere zittingen in hun zaak. Als ze zich niet aan deze voorwaarden houden, kunnen ze weer worden opgepakt.

Samen met de andere Al Jazeera-journalisten Peter Creste en Baher Mohamed, werd Mohamed Fahmy op 29 december 2013 opgepakt. Ze werden onder meer aangeklaagd voor het steunen van de Moslimbroederschap en het ‘uitzenden van vals nieuws’.

Op 1 februari werd Peter Creste naar zijn thuisland Australië overgebracht. Mohamed Fahmy, die zowel de Canadese als de Egyptische nationaliteit heeft, gaf onder druk zijn Egyptische nationaliteit op. De Egyptische autoriteiten hadden hem verteld dat dat de enige oplossing voor hem was. Fahmy hoopte dat hij hierdoor naar Canada zou kunnen gaan, maar hij ziet zich nu gedwongen bij zijn nieuwe rechtszaak aanwezig te zijn.