Op 1 september kwamen in Myanmar de journalisten Pyae Phone Aung (L) en Thein Zaw (C) vrij
© REUTERS/Zaw Zaw

Journalisten en activisten Myanmar vrij

Op 1 september trok het leger van Myanmar de klachten tegen een aantal journalisten en activisten in en liet hen vrij. Onder hen waren mensen voor wie Amnesty eerder actie voerde.

Zo stuurden 1.515 mensen vanuit Nederland e-mails naar de Myanmarese autoriteiten voor vrijlating van de journalisten Lawi Weng, Aye Nai and Pyae Phone Aung. Zij waren op 26 juni gearresteerd vanwege contact met de gewapende groepering TNLA. Voor een reportage waren zij afgereisd naar een gebied in het noorden van Myanmar waar deze groepering de macht heeft.

Ook de activist Htin Kyaw kwam vrij. Deze leider van de Beweging voor Democratische Hedendaagse Strijdkrachten was in oktober 2016 gearresteerd omdat hij kritiek leverde op het Myanmarese rechtssysteem.

De aanklachten tegen de journalisten Kyaw Min Swe and Kyaw Zwar Naing, die eerder al op borgtocht vrijkwamen, werden eveneens ingetrokken. Zij waren op 2 juni opgepakt omdat een van de twee in een satirisch artikel de spot had gedreven met een propagandafilm van het leger.

‘Om samen door te blijven werken’

De reden die het leger gaf voor de reeks vrijlatingen: ‘Om samen door te blijven werken aan het nationale belang van het land en de bevolking, heeft de Tatmadaw (het leger) besloten al het personeel en de media te vergeven en de aanklachten tegen hen in te trekken.’