Journalist Khadija Ismayilova is vrij!

Journalist Khadija Ismayilova is vrij!

Goed nieuws! De journalist Khadija Ismayilova uit Azerbeidzjan is woensdagmiddag 25 mei vrijgelaten. Zij was in september 2015 veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf voor verzonnen aanklachten als verduistering en belastingontduiking. De autoriteiten probeerden zo haar kritische onderzoeksjournalistiek te stoppen.

Khadija Ismayilova werd in december 2014 opgepakt omdat ze een voormalige collega zou hebben beledigd. Ismayilova werkte voor Radio Free Europe. Zij openbaarde een lijst met politieke gevangenen en onderzocht ook beweringen over banden tussen president Aliyevs familie en een lucratief bouwproject in Bakoe. Ruim voor haar arrestatie ontving Ismayilova al bedreigingen. Zo kreeg ze intieme foto’s toegestuurd die in het geheim van haar waren gemaakt. Deze zouden gepubliceerd worden wanneer ze haar werk niet zou opgeven. Ismayilova weigerde, maakte de opnames bekend en ging door met haar werk.

Vrij, maar onder voorwaarden

Het hooggerechtshof zette op woensdag 25 mei 2016 Ismayilova’s straf om in een voorwaardelijke straf van drieënhalf jaar. Ze werd meteen vrijgelaten. Ismayilova’s vrijlating is goed nieuws, maar zij had natuurlijk nooit veroordeeld mogen worden. Zij is niet vrijgesproken, heeft nog steeds een reisverbod en andere restricties waaraan zij zich moet houden om niet weer in de gevangenis te belanden.

Dank!

Op haar Facebookpagina bedankt Khadija Ismayilova de mensen die haar steunden:

‘Zoveel organisaties en individuen, journalisten, activisten en politico voerden actie voor mijn vrijlating. Ik ben bang dat ik niet iedereen persoonlijk kan bedanken. Duizendmaal dank aan iedereen die betrokken was bij “Project Khadija”. Jullie maken mij zo trots!’