Journalist Jason Rezaian vrijgelaten in Iran

Journalist Jason Rezaian vrijgelaten in Iran

De Iraans-Amerikaanse journalist Jason Rezaian is op 16 januari vrijgelaten. Hij zat achttien maanden in de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Rezaian, die als correspondent voor de Amerikaanse krant Washington Post in Iran werkte, was een gewetensgevangene.

Jason Razaian werd op 22 juli 2014 gearresteerd en zat de eerste zes maanden van zijn detentie geïsoleerd gevangen. In die periode mocht zijn familie hem maar sporadisch bezoeken. Met zijn advocaat had hij geen contact. Zijn zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Na een oneerlijk proces werd Razaian veroordeeld omdat hij de nationale veiligheid in gevaar gebracht zou hebben.

Journalisten worden in Iran geregeld lastiggevallen, geïntimideerd en gevangengezet voor hun legitieme werkzaamheden. Van de 180 landen op de lijst van World Press Freedom Index van de ngo Reporters Without Borders, staat Iran op de 173e plaats.

Jason Razaian was een van de vier Amerikaans-Iraanse gevangenen die werden vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil met de Amerikanen. De gevangenenruil werd overeengekomen terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Zarif in Wenen vergaderden over het opheffen van de economische sancties tegen Iran.