© Private

Somalische journalist vrijgelaten

Somalische journalist vrijgelaten

In Somalië is journalist Kilwe Adan Farah bij een presidentieel pardon vrijgelaten. Eind december 2020 werd hij gearresteerd nadat hij verslag had gedaan van demonstraties tegen financieel mismanagement door de regering. Begin maart werd hij tot 3 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens onder meer het ‘publiceren van nepnieuws’. Amnesty International voerde actie voor Farahs vrijlating.

Kilwe Adan Farah is een journalist uit Puntland, een autonome staat in het noordwesten van Somalië. De rechter gaf toe dat er geen bewijs was voor de aanklacht tegen Kilwe, maar baseerde zich op het recht om mensen te veroordelen die ‘een gevaar voor de nationale veiligheid vormen.’ Kilwe is niet de enige Somalische journalist die onder vuur ligt. In de aanloop naar de verkiezingen worden steeds meer journalisten geïntimideerd, lastiggevallen en willekeurig gearresteerd.

Meer onderdrukking in aanloop naar verkiezingen

Maandag 8 februari 2021 had een nieuwe Somalische president verkozen moeten worden door het parlement en de senaat. Omdat parlementsverkiezingen twee keer zijn uitgesteld was er echter geen nieuw parlement om de president te kiezen.

Amnesty International berichtte eerder over schendingen van de vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid in het zuiden van Centraal-Somalië.

Achtergrond

Kilwe Adan Farah zat sinds 27 december 2020 gevangen. Zijn arrestatie volgde een dag nadat hij verslag had gedaan van protesten tegen het regeringsbeleid in Garowe, de hoofdstad van Puntland. Hij werd beschuldigd van vijf misdrijven, waaronder ‘de publicatie van nepnieuws’ en het ‘minachten van de natie’ en kreeg op 3 maart 3 maanden cel opgelegd.