Istanbul bereidt zich voor op de jaarlijkse Gay Pride

Afgelopen zondag was het opnieuw raak in het centrum van Istanbul. De Turkse oproerpolitie zette traangas, waterkanonnen en rubberen kogels in om de Trans Pride mars voor transseksuelen uiteen te drijven. Honderden politieagenten blokkeerden de toegang tot het centrale Taksimplein. De mars werd ruw uiteengedreven. De jaarlijks terugkerende Trans Pride, die dit jaar tijdens de Ramadan valt, is traditioneel het startsein voor de Istanbul LGBTI+ Pride Week. Amnesty International is een actie gestart om de Turkse LGBTI-activisten te steunen.

De gouverneur van Istanbul verbood de Trans Pride (19 juni) en de Gay Pride (26 juni) wegens veiligheidsrisico’s en mogelijke verstoring van de openbare orde. Het besluit van de autoriteiten komt na vermeende bedreigingen vanuit ultranationalistische en conservatieve hoek. Vorige week kondigden de ultranationalistische groep, Alperen Ocakları, aan dat ze het ‘noodzakelijke’ zouden doen om de twee Pride-marsen koste wat kost tegen te houden. Nadat de organisatoren van de Pride-week een strafrechtelijke klacht indienden bij de rechtbank, gaven de Alperen Ocakları echter aan slechts vredig te willen demonstreren. De politie maakte bekend dat bij de Trans Pride vijftien tegendemonstranten zijn gearresteerd.

LGBTI-organisaties beschuldigen de gouverneur van het falen in zijn plicht om het recht op vreedzame demonstratie van zijn burgers te beschermen. Ebru Kırancı, woordvoerder van Lambdaistanbul LGBTI Solidarity Association, zei in een persverklaring het volgende: ‘Voetbalfans kunnen in dit land bijeenkomen wanneer ze willen. We wilden een vredige mars houden. De heilige maand Ramadan is slechts een excuus.’

De jaarlijkse Gay Pride-mars begon in 2003 met dertig man en bereikte haar hoogtepunt in 2013 met 100.000 deelnemers. In 2015 werd de Pride voor het eerst enkele minuten voor het begin van de mars met excessief politiegeweld tegengehouden. Hoewel homoseksualiteit in Turkije al sinds 1858 legaal is, heeft de LGBTI-gemeenschap te maken met wijdverspreide discriminatie op de werkvloer, in de gezondheidszorg, in het leger en in het onderwijs. Tevens is homofoob geweld aan de orde van de dag. Wetgeving voor het tegengaan van discriminatie op grond van seksuele voorkeur en genderidentiteit werd in het parlement herhaaldelijk afgewezen.

De organisatoren hebben inmiddels aangegeven dat de Gay Pride-mars van aanstaande zondag, ondanks het verbod van de autoriteiten, door zal gaan. Ook de verschillende activiteiten die gedurende de Pride-week plaatsvinden worden voortgezet. Zo worden workshops, kunstexpo’s, debatten en feesten georganiseerd alsook ‘een prijsuitreiking’ voor homofoob van het jaar.

Amnesty International Nederland is aanstaande zondag aanwezig bij de Gay Pride in Istanbul en via Twitter zal ik de laatste updates geven over de ontwikkelingen.