Protesten bij de Gazastrook
© REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Israëlisch leger gebruikt wederom buitensporig geweld in Gaza

Israëlisch leger gebruikt wederom buitensporig geweld in Gaza

Tijdens de protesten op de grens tussen de Gazastrook en Israël doodde het Israëlische leger vandaag minstens 41 Palestijnen en verwondde er bijna 2.000. Het leger maakt zich schuldig aan ernstige schendingen van internationale standaarden, waaronder ogenschijnlijk moedwillige moorden.

‘Dit is weer een gruwelijk voorbeeld waarin het Israëlische leger op bedroevende wijze buitensporig geweld en echte kogels gebruikt tegen Palestijnse betogers. Dit is een overtreding van internationale standaarden. In sommige gevallen lijken mensen moedwillig te zijn vermoord, wat een oorlogsmisdrijf is’, zegt Philip Luther, onderzoeker Midden-Oosten en Afrika bij Amnesty International.

De beelden van vandaag uit Gaza zijn erg verontrustend en het geweld loopt steeds verder uit de hand. Amnesty International roept het Israëlische leger op om onmiddelijk een eind te maken aan het geweld om meer dodelijke slachtoffers en ernstige verwondingen te voorkomen.

Gebruik kogels niet gerechtvaardigd

Vorige maand riep Amnesty op tot een onafhankelijk onderzoek naar berichten dat Israëlische soldaten vanaf eind maart op onwettige wijze vuurwapens inzetten tegen ongewapende Palestijnse betogers.

‘Hoewel sommige demonstranten geweld hebben gebruikt, rechtvaardigt dit niet het schieten met kogels’, zegt Luther. Onder internationaal recht mogen vuurwapens alleen worden gebruikt om bescherming te bieden tegen een onmiddellijke dreiging van de dood of ernstig letsel. Medische rapporten uit Gaza laten zien dat tientallen mensen in het hoofd of de borst zijn geschoten.

Uit Amnesty-onderzoek van vorige maand blijkt dat het Israëlische leger in de Gazastrook demonstranten die geen bedreiging vormden, doodde en verminkte.