De Palestijnse activiste Ahed Tamimi
© Getty Images

Israël/Palestina: Ahed Tamimi weer vrij

Israël heeft de 17-jarige Ahed Tamimi vrijgelaten uit een militaire gevangenis. De Palestijnse activiste zat sinds eind vorig jaar vast nadat ze een zwaarbewapende Israëlische soldaat had geslagen en geschopt.

Haar moeder Nariman Tamimi, een prominente activist, plaatste de video van de confrontatie online waarna Ahed werd gearresteerd. Ze kreeg vanwege opruiing en het tegenwerken van militairen acht maanden gevangenisstraf opgelegd. Drie weken voordat ze haar straf had uitgezeten, werd ze vrijgelten. Haar moeder kreeg een gelijke straf en kwam tegelijk met Ahed op 28 juli 2018 vrij.

Internationale ophef

De gevangenschap van Ahed Tamimi leidde in Israël en in veel andere landen tot discussie over de behandeling van minderjarige Palestijnen. ‘Kinderen horen niet in de cel, maar desondanks zitten er honderden in Israëlische gevangenissen. Honderden Palestijnse kinderen krijgen te maken met zware gevangenisomstandigheden die in strijd zijn met jeugdstrafrecht’, zegt Saleh Hogazi, hoofd van Amnesty Israël. ‘Ahed Tamimi is ten onrechte veroordeeld vanwege de belachelijke veronderstelling dat zij een bedreiging vormde voor gewapende en goed beschermde soldaten. Haar gevangenschap is een onverholen poging om degenen te intimideren die zich verzetten tegen onderdrukking door de troepen die Palestina bezet houden.’

Veroordeeld na vreedzaam verzet

Jaarlijks worden Palestijnse kinderen vervolgd door militaire rechtbanken. Vaak zijn ze opgepakt na een nachtelijke inval. Mishandeling komt geregeld voor; de kinderen worden geblinddoekt, bedreigd, streng ondervraagd zonder dat er een advocaat aanwezig is en in eenzame opsluiting gezet. Ook komt het voor dat fysiek geweld wordt gebruikt.

Volgens lokale mensenrechtenorganisaties zitten op dit moment zo’n 350 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen. Ze werden veroordeeld vanwege overtreding van militaire regels. Die regels maken van vreedzame acties, zoals het organiseren van protesten zonder toestemming van de Israëlische gezagvoerder, een misdrijf.

Tamimi’s broer nog vast

Tamimi’s vader Bassam Tamimi vertelde zich zorgen te maken over zijn zoon 22-jarige Waed, die in mei dit jaar werd opgepakt vanwege zijn activisme tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied en nog steeds vastzit.