Laith Abu Zeyad

Israël, hef reisverbod Amnesty-medewerker op

Israël, hef reisverbod Amnesty-medewerker op

Amnesty International roept de Israëlische autoriteiten op het reisverbod op te heffen dat Laith Abu Zeyad kreeg opgelegd. Abu Zeyad is Amnesty’s campagnevoerder in Israël en Palestina en woont op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het reisverbod is waarschijnlijk een straf voor zijn mensenrechtenwerk.

In september 2019 weigerden de Israëlische autoriteiten Laith Abu Zeyad een humanitaire vergunning te verlenen om zijn moeder te vergezellen naar een medische behandeling in Jeruzalem. De autoriteiten beweren – zonder enige juridische toelichting of onderbouwing – dat ze ‘geheime bewijzen’ hebben die het reisverbod rechtvaardigen.

Criticus de mond gesnoerd

‘Het is duidelijk dat de autoriteiten vertrouwen op een van de oudste tactieken om kritische stemmen het zwijgen op te leggen,’ zegt Julie Verhaar, waarnemend secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Er is alle reden om aan te nemen dat Abu Zeyad uitsluitend wordt gestraft voor zijn mensenrechtenwerk.’

Intimidatie

‘Amnesty staat volledig achter Abu Zeyad, een gerespecteerde collega en toegewijde mensenrechtenverdediger die niets heeft misdaan,’ zegt Verhaar. ‘De zaak van Abu Zeyad is een voorbeeld van een breder patroon van intimidatie tegen mensenrechtenverdedigers in Israël en Palestina, en toont de groeiende intolerantie van Israël ten opzichte van critici.’

Amnesty heeft vernomen dat Laith Abu Zayed aanstaande zondag de hoorzitting over zijn reisverbod niet mag bijwonen. Hij heeft een speciale vergunning nodig om het bezette Oost-Jeruzalem binnen te gaan, waar de rechtbank is gevestigd. De militaire kantoren die vergunningen verlenen zijn gesloten tot zondag 31 mei, de dag van de hoorzitting.

Lees hier de blog die Laith Abu Zeyad in december schreef.