Huwara, februari 2023
© Anadolu Agency via Getty Images

Israël/Bezette Palestijnse Gebieden: straffeloosheid voor geweld kolonisten

Op vrijdag 3 maart lieten de Israëlische autoriteiten zes Israëlische kolonisten vrij die werden verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op Palestijnen in Nablus de zondag daarvoor.

Heba Morayef van Amnesty International reageert op de vrijlating:

‘Onder het apartheidssysteem van Israël heerst straffeloosheid. Ondanks de intensiteit en de schaal van de aanvallen van de zondag daarvoor, die resulteerde in het doden van een Palestijn en de verwonding van bijna 400 anderen, en ondanks een zeldzame internationale veroordeling van het geweld door kolonisten, liet de Israëlische politie vrijdag zes verdachten vrij die in verband met de aanvallen waren gearresteerd. Ondertussen kregen twee andere mensen administratieve detentiebevelen opgelegd, wat een schending is van het internationaal recht. De Israëlische autoriteiten staan al lang aanvallen van kolonisten tegen Palestijnen toe en moedigen deze ook aan. In sommige gevallen hebben soldaten zelf direct eraan deelgenomen.’

‘Geweld door kolonisten dat door de staat is gesteund, komt veel voor in de bezette Westoever. Steden en dorpen als Huwara, waar de aanvallen zondag plaatsvonden, zijn vaak doelwit omdat ze omgeven zijn door illegale nederzettingen. In oktober 2022 bijvoorbeeld, vielen kolonisten een school binnen in Huwara. Ze braken ramen kapot en sloegen docenten en leerlingen. Twee weken later werd een café in brand gestoken en vielen groepen kolonisten Palestijnen aan met pijpen en stenen. Amnesty International blijft de Israëlische autoriteiten oproepen om alle nederzettingen weg te halen – deze zijn een misdaad onder internationaal recht – en om het systeem van apartheid tegen Palestijnen te ontmantelen. Apartheid is een misdrijf tegen de mensheid en zo lang als het bestaat, zal geweld tegen burgers voortduren.’

Achtergrond

In de nacht van zondag 26 februari 2023 vielen honderden Israëlische kolonisten die door de staat werden gesteund Palestijnen aan in het gouvernement Nablus in de bezette Westoever. dat gebeurde onder andere in de stad Huwara en de nabij gelegen dorpen Burin, Assira al-Qibliya, Beit Furik, Za’tara en Beita. Tientallen Palestijnse auto’s, huizen en boomgaarden zijn door kolonisten in brand gestoken, en Palestijnen zijn lichamelijk aangevallen met metalen staven en stenen. Eerder die dag waren twee Israëlische kolonisten – beide burgers – onwettig gedood bij een schietaanval vlakbij Huwara.

Uit onderzoek van de Israëlische organisatie Yesh Din bleek dat 93 procent van al het onderzoek naar aanvallen door kolonisten op Palestijnen op de bezette Westoever tussen 2005 en 2022 zonder aanklacht werden gesloten. Yesh Din kwam er ook achter dat meer dan 80 procent van alle Palestijnse klachten bij de Israëlische politie helemaal niet werden onderzocht.

Woensdag zei de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich – in een duidelijk voorbeeld van de link tussen de staat en geweld door kolonisten – dat Huwara ‘van de aarde weggeveegd moest worden’ door de staat Israël.

De VN documenteerde 621 aanvallen op Palestijnen door Israëlische kolonisten in de bezette Westoever in 2022.

Meer over dit onderwerp