Binnen een paar uur hebben Israëlische troepen op 26 januari 2023 ten minste negen mensen gedood en twintig verwond in het vluchtelingenkamp in Jenin.
© 2023 SOPA Images

Israël/Bezette Palestijnse Gebieden: bloedvergieten in Jenin is gruwelijke herinnering aan de prijs voor straffeloosheid

Binnen een paar uur hebben Israëlische troepen op 26 januari 2023 ten minste negen mensen gedood en twintig verwond in het vluchtelingenkamp in Jenin.

Ambulances werd de toegang tot de gewonden ontzegd en Israëlische troepen vuurden traangas af op een ziekenhuis. Daardoor kregen zieke kinderen last van verstikkingsverschijnselen. Medici in Jenin zeggen dat een kind schotwonden opliep. De Palestijnse autoriteiten hebben bevestigd dat een 61-jarige vrouw een van de doden was.

Vluchtelingenkamp Jenin al jaar lang belaagd

Al bijna een jaar staat het vluchtelingenkamp in Jenin centraal in de escalerende militaire onderdrukking door Israël. De Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh werd afgelopen mei in het kamp doodgeschoten. De bewoners worden voortdurend onderworpen aan militaire invallen die neerkomen op een collectieve bestraffing.

Straffeloosheid duurt voort

‘Ondertussen duurt in Israël de volledige straffeloosheid voor het systeem van apartheid dat het de Palestijnen oplegt voort’, zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Dit systeem wordt gedeeltelijk in stand gehouden door schendingen zoals onwettige moorden. Terwijl het aantal Palestijnse doden stijgt, bestaat de internationale reactie op de schendingen van Israël in het beste geval uit weinig meer dan een schuchtere veroordeling en in het slechtste geval uit onvoorwaardelijke steun. Het recente bloedvergieten herinnert aan de prijs voor deze beschamende passiviteit. Totdat er verantwoording is afgelegd, zullen dodelijke aanvallen op Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden doorgaan.’

Meer over dit onderwerp