Iraanse filmmaker Behrouz Ghobadi vrijgelaten

Amnesty International USA heeft bekendgemaakt dat de Koerdisch-Iraanse filmmaker Behrouz Ghobadi – de jongere broer van de internationaal befaamde filmregisseur Bahman Ghobadi (Rhino Season) – is vrijgelaten uit de Iraanse gevangenis.

Hij kwam vrij na een campagne van prominente regisseurs, acteurs en onafhankelijke filmmakers uit Hollywood.

Incommunicado vast

Op 4 november 2012 werd Behrouz Ghobadi gearresteerd en sindsdien werd hij incommunicado vastgehouden op een onbekende locatie. Zijn advocaat en zijn familie  mochten hem – ondanks herhaaldelijke pogingen – niet bezoeken.

Ghobadi had nooit vastgezet mogen worden. Zijn detentie maakt onderdeel uit van een voortdurende campagne van repressie door de Iraanse overheid.

Hollywoodsterren in actie

In december 2012 sloten prominente Hollywood-sterren waaronder Martin Scorsese, Paul Haggis, Liam Neeson, James Franco and Mila Kunis zich aan bij de Urgent Action van Amnesty USA voor zijn vrijlating.

Over de reden van zijn arrestatie heerst nog veel onduidelijkheid. Zijn familie kreeg te horen dat hij is beschuldigd vanwege ‘acties tegen de nationale veiligheid’. Ghobadi is echter onschuldig. Hij is niet betrokken in de politiek en heeft geen connecties met dissidenten of andere activiteiten anders dan de films van zijn broer.

Lees meer over zijn vrijlating.