Inheemse gemeenschap veegt plannen mijngigant van tafel

De inheemse bevolking van de Indiase Niyamgiri-heuvels, de Dongria Kondh, heeft met een overweldigende meerderheid de plannen om een bauxietmijn op hun heilige land te exploiteren geweigerd. Deze uitkomst is een ongekende overwinning voor de rechten van de Indiase inheemse volkeren en een klap in het gezicht van mijngigant Vedanta Resources.

Alle twaalf dorpen die door de autoriteiten in de deelstaat Odisha officieel zijn geconsulteerd hebben de plannen voor een bauxietmijn op hun land van tafel geveegd. Het nieuws komt op het moment dat in Londen de jaarlijke algemene vergadering wordt gehouden van het in Groot-Brittannië geregistreerde mijnbedrijf Vedanta Resources.

Eerder al, op 18 april van dit jaar, besloot het Hooggerechtshof dat de definitieve beslissing voor de bouw van de bauxietmijn bij de gemeenschap zelf ligt.

Vedanta uitgespeeld in de Niyamgiri-heuvels

Nu de Dongria Kond zich met zo’n overweldigende meerderheid heeft uitgesproken, komt een einde aan Vedanta’s plannen om in de Nyamgiri-heuvels een mijn te exploiteren. De plannen hadden de economische, sociale en culturele rechten van de gemeenschappen geschonden en vrijwel zeker ook de rechten van de inheemse volkeren in het gebied.

‘De Dongria Kondh streed meer dan tien jaar tegen de komst van de mijn op hun land. Eindelijk kunnen ze hun vrees voor grote schade aan hun leefomgeving en hun voortbestaan achter zich laten’, zegt Ramesh Gopalakrishnan van Amnesty International die als waarnemer bij de consultaties aanwezig was.

‘De aandeelhouders van Vedanta zouden zich nu serieus af moeten vragen waarom het bedrijf aan de plannen voor het project bleef vasthouden, hoewel ze wist hoeveel schade deze de inheemse gemeenschappen konden berokkenen’.

We hebben veel aandacht aan deze zaak besteedt via de Write for Rights en de E-mail-acties. We bedanken iedereen die ons heeft gesteund!