BANDA ACEH, INDONESIA - MARCH 20: An acehnese woman escorted by the sharia police women who will receive lashes of cane in public. Foto: Ulet Infansasti/Getty Images
© ULET IFANSASTI

Indonesië: stokslagen zijn uiterst gruwelijk

Acht mensen – onder wie ongetrouwde stellen die gestraft werden omdat ze in het openbaar hun liefde voor elkaar toonden en twee vrouwelijke sekswerkers – hebben op 20 april 2018 in Atjeh stokslagen gekregen.

Sinds januari dit jaar hebben al 47 mensen in Atjeh in het openbaar stokslagen gekregen. ‘Het geven van stokslagen is onmenselijk en een vernederende straf die gelijk staat met marteling’, zegt Usman Hamid, directeur van Amnesty Indonesië. Een dergelijke straf zou nooit opgelegd mogen worden. Het is ook hoog tijd dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op Indonesië om een veiliger leefklimaat in Atjeh te bewerkstelligen. De situatie dreigt snel te verergeren tenzij er bij het lokale bestuur op wordt aangedrongen om zijn verplichtingen met betrekking tot de mensenrechten serieus te nemen.’

Vernederende straf

De vijf vrouwen en drie mannen werden 11 tot 22 keer geslagen omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan ‘het in het openbaar tonen van genegenheid’ en ‘prostitutie’. Het in het openbaar uitdelen van stokslagen trekt altijd veel bekijks en wordt door de omstanders vastgelegd op foto’s en video’s. Dit maakt de afstraffing extra vernederend.

De gouverneur van Atjeh, waar de Sharia-wetgeving geldt, besloot kortgeleden dat stokslagen binnen moeten worden gegeven. Hij vertelde de media dat de openbare afranseling investeerders kan afschrikken.