Een gewapende politieman houdt toezicht op een menigte demonstrerende Papoea’s die de weg naar een vliegveld in de Indonesische provincie Papoea blokkeren. (2009).
© Reuters/Muhammad Yamin

Indonesië: honderden vreedzaam demonstrerende Papoea’s gearresteerd

In Indonesië zijn honderden Papoea’s en anderen gearresteerd die vreedzaam voor onafhankelijkheid demonstreerden.

‘Deze willekeurige arrestaties komen bij een al lange lijst van acties waarmee Papoea’s worden onderdrukt. Pesterijen, intimidaties en aanvallen door vijandige menigtes kwamen afgelopen jaar geregeld voor. Maar in plaats van de aanvallers te arresteren, zet de politie vreedzame demonstranten gevangen’, zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië.

Onafhankelijkheidsstreven

De meeste gebieden van Nederlands-Indië kwamen in 1945 onder Indonesisch gezag. De westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea bleef onder Nederlandse controle. Vanaf 1950 bereidden de Nederlandse autoriteiten de onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea voor. Dit was tegen het zere been van Indonesië. Het begon in 1961 een militaire operatie, waarna Nederland in 1963 het eiland verliet.

Papoea’s beschouwen 1 december 1961 als de dag waarop zij onafhankelijkheid hadden moeten krijgen. Elk jaar wordt die dag herdacht. Op 1 december 2018 werden op verschillende plaatsen zeker 537 mensen gearresteerd. Tegen-demonstranten gooiden stenen, waardoor zestien mensen gewonden raakten.