Indiase arts niet langer in gevaar

Een arts uit de zuidelijke Indiase deelstaat Tamil Nadu heeft Amnesty International laten weten dat hij niet langer in gevaar is. Dr V Pugazhendhi ontving eerder doodsbedreigingen omdat hij de mensen in zijn gemeenschap waarschuwde voor de gevaren van een nabijgelegen kerncentrale.

De lokale politie bedreigde Dr Pugazhendhi met inhechtenisneming en zelfs de dood. Hiermee probeerden de autoriteiten hem in zijn activiteiten te stoppen. Dr Pugazhendhi strijdt al meer dan twintig jaar voor bekendheid van de gezondheidsrisico’s die de straling van de kerncentrale in Kalpakkam, een dorp dichtbij Chennai, met zich meebrengt. De gemeenschappen rond de kerncentrale hebben relatief meer kanker en genetische afwijkingen, zo blijkt uit zijn onderzoek. Volgens Pugazhendhi komt dit doordat de vrijgekomen straling ver boven de internationaal vastgestelde norm ligt.

Dr Pugazhendhi zet zijn campagne voort en hoopt de kerncentrales te dwingen om zich aan (inter)nationale reglementen te houden. Hij bedankt Amnesty voor de Bliksemactie die voor hem werd uitgezet.