India: uitspraak gerechtshof overwinning inheemse stammen

Het Indiase hooggerechtshof heeft bepaald dat de inheemse stammen in de deelstaat Orissa in India mogen beslissen of mijngigant Vedanta er bauxiet mag ontginnen. De uitspraak is een historische overwinning voor de inheemse stammen in het gebied.

Het in Groot-Brittannië geregistreerde mijnbedrijf Vedanta had plannen om een mijn ter grootte van 670 hectare te exploiteren in de Niyamgiri Hills, het gebied waar Dongria Kondh en andere inheemse gemeenschappen leven. De Dongria Kondh beschouwen hun land als heilig en zijn er in hun levensonderhoud volledig van afhankelijk.

Op 19 april bleven de rechters bij hun beslissing om het mijnbouwbedrijf te verbieden bauxiet te ontginnen in de provincie Orissa. De uitspraak is enorm belangrijk voor de Dongria Kondh en andere lokale stammen in Niyamgiri. Zij hebben meer dan tien jaar geprotesteerd tegen de plannen van Vedanta Resources en haar dochteronderneming, Sterlite Industries India, en de Orissa Mining Corporation.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Hooggerechtshof zei Lado Sikaka, een van de leiders van de Dongria  Kondh, tegen Amnesty: ‘Na een decennium van protesteren, kunnen we onze bezorgdheid uiten. We zullen dit platform gebruiken om onze beslissing kracht bij te zetten.’

Update 1 juli 2013

De Indiase autoriteiten hebben de lokale gemeenschappen tot 11 juli de tijd gegeven om landclaims in te dienen. Recentelijk kreeg Amnesty bericht dat de lokale autoriteiten meer tijd vragen aan het Hooggerechtshof om adviesgesprekken met leiders van de Dongria Kondh te voeren.

De gemeenschap vreest dat het opzettelijke uitstel van de beslissing verdere onzekerheid met zich meebrengt en dat zij onder druk zullen worden gezet om zich niet te verzetten tegen de mijnbouw. In het verleden zijn leden van de gemeenschap in opdracht van de betrokken bedrijven bedreigd en in 2010 werden twee leiders van de Dongria Kondh ontvoerd. Daarnaast staan de gesprekken met de gemeenschappen slechts gepland in twaalf dorpen, terwijl ook bewoners van andere dorpen – tachtig in totaal – eigendom van hun land hebben geclaimd.

Amnesty blijft daarom actievoeren en roept de Indiase autoriteiten op zo snel mogelijk te beginnen met de adviesgesprekken met de gemeenschappen en deze te houden in alle tachtig dorpen in de Niyamgiri-heuvels zodat de bewoners zelfstandig en zonder beïnvloeding van buitenaf kunnen beslissen over de toekomst van hun land.