India: Milieuactivisten vrijgelaten

Dr Harihar Patel en Ramesh Agrawal, twee mensenrechten- en milieuactivisten die beiden meerdere maanden in de staat Chhattisgarh vastzaten, zijn vrijgelaten. Ze werden samen op 28 mei op basis van valse beschuldigingen opgepakt.

Dr Harihar Patel werd op 28 juli vrijgelaten. Ramesh Agrawal werd op 12 augustus op borgtocht vrijgelaten.

Ramesh Agrawal, die voor de milieuorganisatie Jan Chetna werkt, werd op 12 augustus vrijgelaten nadat het Indiase Hooggerechtshof hiertoe had besloten. Samen met Dr Harihar Patel, een beoefenaar van de inheemse geneeskunst, werd hij op 28 mei in Raigarh gearresteerd. Ze voerden actie tegen de vervuiling van industriële projecten in centraal Chhatisgarh en hadden hun bezwaren uitgesproken tijdens gesprekken met de autoriteiten. Na zijn arrestatie werd Ramesh Agrawal vastgeketend aan een bed in een ziekenhuis waar hij werd behandeld voor hoge bloeddruk. Na protest tegen deze behandeling, verwijderde de politie na drie dagen de ketens. Dr Harihar Patel werd op 28 juli op borgtocht vrijgelaten.

De twee activisten leiden een campagne voor het openbaar maken van informatie met betrekking tot industriële projecten die een bedreiging vormen voor de inheemse Adivasi bevolking. Ze willen dat deze lokale gemeenschappen alle informatie over de impact van deze projecten krijgt. Volgens Amnesty International waren de arrestaties erop gericht het vreedzame werk van de mannen te stoppen. De beide mannen zijn beschuldigd van “het circuleren van lasterlijk materiaal”, “het verstoren van de openbare orde” en “het veroorzaken van onrust en paniek onder het publiek” tijdens een verplichte adviesbijeenkomst met de lokale autoriteiten in Tamnar op 8 mei 2010.

Amnesty International bedankt iedereen die voor de mannen in actie kwam.