Een Palestijnse vrouw en haar kinderen lopen in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook langs door Israël verwoeste huizen (2014).
© Khalil Hamra / AP Photo

ICC onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse Bezette Gebieden

ICC onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse Bezette Gebieden

Het International Strafhof (ICC) in Den Haag opent een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Bezette Palestijnse Gebieden. Amnesty International en andere organisaties verzamelen en publiceren al decennialang bewijsmateriaal van misdaden onder internationale wetgeving en ernstige mensenrechtenschendingen door zowel de Israëlische en Palestijnse autoriteiten als gewapende groeperingen.

Het ICC onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden die gepleegd zijn vanaf 13 juni 2014. Die datum markeert het begin van de Gaza-oorlog tussen Israël en de militante Hamas-beweging. Daarin vielen honderden burgerdoden. Het ICC onderzoekt ook de bloedige protesten in Gaza in 2018, de Israëlische nederzettingenpolitiek in de Bezette Palestijnse Gebieden en de raketaanvallen van Hamas op Israëlische burgers.

Enorme doorbraak

Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties juichen de beslissing van het ICC toe. ‘Het betekent een enorme doorbraak voor de gerechtigheid, na tientallen jaren waarin oorlogsdaden en misdaden tegen de menselijkheid onbestraft bleven,’ zegt Matthew Cannock van Amnesty International.

‘De beslissing van het ICC is een duidelijke boodschap aan iedereen die zich in de Bezette Palestijnse Gebieden schuldig maakt aan misdrijven onder internationaal recht: het recht zal zegevieren. We roepen regeringen in de hele wereld op om het ICC politiek en praktisch te steunen. En we roepen het ICC op om slachtoffers in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël bij het onderzoek te betrekken.’

Risico voor de Palestijnen

Ook de Palestijnse Autoriteit en Hamas tonen zich verheugd over het aangekondigde ICC-onderzoek. De Palestijnen hebben jarenlang geprobeerd om hun juridische gelijk te halen. Dit is hun eerste grote overwinning, hoewel het nog lange tijd kan duren voor in Den Haag de eerste arrestatiebevelen de deur uitgaan.

Door het onderzoek in handen te geven van het ICC nemen de Palestijnen ook een risico. Omdat aanklager Fatou Bensouda ook mogelijke misdrijven van de Palestijnse autoriteiten en Hamas gaat onderzoeken, zullen er misschien ook Palestijnen worden vervolgd.