Huisuitzettingen in Nigeria uitgesteld na actie via sociale media

Afgelopen vrijdag riep Amnesty via Facebook en Twitter mensen op om in actie te komen tegen huisuitzettingen in de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt. Deze last-minuteactie was een groot succes. De ontruiming van de sloppenwijk is voorlopig van de baan.

Op 6 februari kondigde gouverneur Amaechi aan dat de sloppenwijk op het oude rangeerterrein in Port Harcourt binnen een week zou worden ontruimd. In een laatste poging om dit te voorkomen, vroeg Amnesty afgelopen vrijdag actievoerders via sociale media om hulp.

Door gouverneur Amaechi via Facebook en Twitter op te roepen te stoppen met gedwongen huisuitzettingen, hoopte de organisatie de ontruiming alsnog te voorkomen. En dat is gelukt! In het weekend stroomden de Facebook-pagina en de Twitter-account van de gouverneur vol met oproepen uit zeker acht landen, waaronder Nederland.

De voor zondag aangekondigde huisuitzetting werd eerst naar maandag verzet. Maandagochtend vroeg hadden bewoners zich verzameld om te protesteren tegen de geplande ontruimingen. Lokale media en Amnesty-medewerkers waren aanwezig om poolshoogte te nemen.

Later die dag stond de deelstaatminister voor Huisvesting de Amnesty-delegatie te woord. Hij was in eerste instantie boos vanwege de grote ophef die was ontstaan door de vele posts en tweets. Maar uiteindelijk gaf hij toe. Hij schortte de huisuitzettingen op om eerst de bewoners te horen en op zoek te gaan naar een betere oplossing. De autoriteiten lijken bereid te zijn in dit geval af te zien van huisuitzetting. Maar dit betekent niet dat andere sloppenwijkbewoners geen risico meer lopen hun huis te verliezen.