© Private

Hongkong: boekverkoper krijgt 10 jaar cel in China

Hongkong: boekverkoper krijgt 10 jaar cel in China

De Chinees/Zweedse boekhandelaar Gui Minhai uit Hongkong is tot 10 jaar cel veroordeeld voor ‘het illegaal verschaffen van informatie aan buitenlandse mogendheden’. Hij is één van de vijf boekhandelaren uit Hongkong die in 2015 verdwenen nadat ze boeken hadden uitgebracht die kritisch waren over de Chinese overheid.

De veroordeling van Gui Minhai lijkt in het geheim te hebben plaatsgevonden, waardoor hij geen kans op een eerlijke rechtszaak had. De autoriteiten beweerden dat hij in detentie ‘informatie’ zou hebben doorgespeeld. De reden voor zijn arrestatie is waarschijnlijk zijn kritiek op de Chinese overheid en zijn poging om naar Beijing te reizen met twee Zweedse diplomaten in 2018. Volgens het bericht van de Chinese rechtbank over zijn veroordeling zou Gui Minhai in 2018 opnieuw Chinees staatsburgerschap hebben aangevraagd. Hij was sinds 1996 een Zweeds staatsburger.

Amnesty International roept China op concreet en geloofwaardig bewijs te leveren voor de misdaden die Gui Minhai begaan zou hebben. En hem anders onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Vermist in Thailand

Gui Minhai was één van de vijf uitgevers en boekhandelaren uit Hongkong die in 2015 verdwenen nadat ze boeken hadden geprint waarin kritiek werd geuit op de Chinese regering. Gui Minhai was dat jaar op vakantie in Thailand en raakte daar vermist. In 2016 dook hij op en verscheen hij op de Chinese staatstelevisie, waar hij een ‘bekentenis’ aflegde over een auto-ongeluk dat hij veroorzaakt zou hebben nadat hij met alcohol achter het stuur was gekropen. Zijn bekentenis zag er gedwongen uit. In 2017 werd hij vrijgelaten, maar hij werd door de politie gevolgd en in de gaten gehouden en had beperkte bewegingsvrijheid. In januari was hij op reis naar Beijing met twee Zweedse diplomaten voor medische redenen en werd hij opgepakt door agenten in burger.