Demonstranten worden in Belarus als misdadigers bestempeld
© Stringer\TASS via Getty Images

Honderden vreedzame demonstranten worden in Belarus vervolgd

Honderden vreedzame demonstranten worden in Belarus vervolgd

In Belarus worden meer dan tweehonderd vreedzame demonstranten strafrechtelijk vervolgd die op zondag 1 november 2020 werden opgepakt. Zij lopen het risico op een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Ze worden beschuldigd van het  ’organiseren of voorbereiden van activiteiten die de openbare orde ernstig schenden’.

‘De Belarussische autoriteiten hebben duidelijk vrees voor de vrijheid van vreedzame samenkomst en criminaliseren het nu op grote schaal door 231 demonstranten tijdens een massaproces te vervolgen,’ zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘De demonstranten noemden het protest van afgelopen zondag een Mars tegen Terreur, maar nu worden ze nog meer geïntimideerd door de autoriteiten.’

‘Absurde strafzaak’

‘Door honderden deelnemers aan vreedzame demonstraties criminelen te noemen, tonen de autoriteiten hun diepe minachting voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Deze strafzaak is volkomen absurd en vormt een gevaarlijk precedent. Zij moet onmiddellijk gestopt worden,’ zegt Krivosheev.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept regeringen van over de hele wereld op om te reageren op de vicieuze cirkel van onderdrukking en toenemende onrechtvaardigheid in Belarus. Zij moeten de Belarussische autoriteiten onder druk zetten om te garanderen dat de mensenrechten worden gerespecteerd en dat iedereen in het land vrijelijk van hun rechten en vrijheden kan gebruikmaken.

Achtergrond

Volgens het Belarussische Onderzoekscomité namen de verdachten deel aan een ‘ongeoorloofde actie’, die schade veroorzaakte aan de ‘infrastructuur en een politievoertuig’ en ‘het openbaar vervoer en het werk van organisaties belemmerde’.