© Andrew Stanbridge / Amnesty International

Honderden Rohingya komen in Indonesië aan land na zeven maanden op zee

Op 7 september werden bijna 300 Rohingya-vluchtelingen gevonden op het Ujong Blang-strand op Atjeh. Lokale vissers hadden hen na zeven maanden rondvaren van zee gered. Het toont wederom de noodzaak voor reddingsoperaties vanuit de Indonesische autoriteiten.

Amnesty sprak met een lokale medewerker van een ngo die vertelde dat de 102 mannen, 181 vrouwen en 14 kinderen zeven maanden op zee waren geweest. Zo’n dertig mensen zijn tijdens de reis omgekomen en in zee gegooid. De vissers hebben na overleg met de autoriteiten de mensen van zee gered. Bij eerdere gevallen weigerden de autoriteiten mensen aan land te laten komen, en stonden ze dit slechts toe na protesten vanuit de lokale gemeenschappen.

‘Rohingya-vluchtelingen zetten nog steeds alles op het spel in hun zoektocht naar veiligheid’, zegt Usman Hamid, de directeur van Amnesty International Indonesië. ‘Uit hun getuigenissen blijkt maar weer eens hoe gevaarlijk deze boottochten zijn. Overlevenden vertelden hoe tientallen mensen van de groep die vandaag is gered, omkwamen.’

Autoriteiten moeten deze mensen redden

‘Het is schokkend dat de Indonesische autoriteiten deze mensen laten redden door lokale vissers. De overheid, en niet individuen, hadden deze levens moeten redden. De Indonesische overheid moet er nu voor zorgen dat de geredde mensen de bescherming krijgen die ze verdienen. Daaronder vallen voedsel, onderdak en gezondheidszorg – ook bescherming tegen corona. Ze moeten de lokale autoriteiten helpen met de opvang van deze vluchtelingen.’

Het is van belang dat deze reddingsacties op regionaal niveau worden georganiseerd. We roepen de Indonesische autoriteiten op om een regionale dialoog op te zetten om dit te regelen. ‘Door hun gebrek aan actie, hebben regionale leiders onze wateren in een begraafplaats veranderd’, zegt Usman Hamid.

Opvang voor de Rohingya

Twee van de mensen die werden gered waren ziek en zijn naar een lokaal ziekenhuis gebracht. De rest van de groep is overgebracht naar een opvangplek waar Rohingya leven die eerder van zee werden gered. De Indonesische overheid heeft beloofd honderden opvangplekken te verzorgen voor Rohingya-vluchtelingen in Lhokseumawe, de gemeente waar de vluchtelingen aan land kwamen. Ook werkt de regering samen met de VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen en de IOM (International Organization for Migration).