Hoe een tiener ontsnapt aan zijn executie en advocaat wordt

De eerste keer dat Hafez Ibrahim uit Jemen voor een vuurpeloton stond, was in 2005. Hij stond tegenover een rij officieren, allen met een geweer in de hand. Hij dacht dat dit het einde was.

Hafez had een testament geschreven. Hij moest steeds denken aan hoe traumatisch het moest zijn voor zijn moeder om te horen van zijn executie. Maar net voordat hij werd doodgeschoten, mocht hij terug naar zijn cel. Zonder enige verklaring.

‘Ik begreep niet wat er aan de hand was. Later hoorde ik dat Amnesty International de president van Jemen had opgeroepen om mijn executie te voorkomen. Dat bericht was overgekomen’, vertelde Hafez.

Na een lange juridische strijd kwam Hafez in 2007 uiteindelijk vrij. Inmiddels is Hafez 29 jaar oud en staat hij als advocaat minderjarigen bij die in de dodencel vastzitten. Ook is hij vader van een 16 maanden oude dochter die hij heeft vernoemd naar een Amnesty-medewerker die actievoerde voor zijn zaak. Hafez is van plan om te promoveren, zodra hij dit jaar zijn masterdiploma haalt.