‘Hij zweeg, maar je kon zien dat hij veel pijn had’

Vandaag kreeg de Saudische blogger Raif Badawi vijftig van de in totaal duizend zweepslagen waartoe hij is veroordeeld vanwege het opzetten van een website. Onderstaand is een ooggetuigenverslag. Om veiligheidsredenen noemen wij de naam van de ooggetuige niet. 

Toen de gelovigen het politiebusje buiten de moskee zagen staan wisten ze dat er vandaag iemand zweepslagen zou krijgen.

Ze verzamelden zich in een cirkel. De voorbijgangers stroomden toe en de groep toeschouwers groeide. Niemand wist wie de man was die naar voren werd gebracht. Is het een moordenaar? Een crimineel? Iemand die niet bidt?

Raif Badawi werd net na het middaggebed naar het plein voor de al-Jafali moskee in Jeddah gebracht. Er was veel beveiliging, in de buurt van Raif maar ook in de straten rondom de moskee. Een aantal straten was afgesloten.

Raif werd van de bus naar het midden van de menigte gebracht, geflankeerd door acht of negen agenten. Zijn handen en voeten waren geketend maar zijn gezicht was niet bedekt. Iedereen kon zijn gezicht zien.

Geketend stond hij daar, midden in het publiek, gekleed in wat leek op een broek en een shirt.

Een hoge veiligheidsfunctionaris liep van achter op hem af met een grote stok en begon hem te slaan.

Raif wierp zijn hoofd richting de lucht, deed zijn ogen dicht en kromde zijn rug. Hij zweeg, maar je kon zien zijn gezicht en lichaam zien dat hij veel pijn had.

Vijftig keer werd hij geslagen, op zijn rug en zijn benen. De beul telde mee.

De zweepslagen duurden vijf minuten. Het ging snel en er zaten geen pauzes tussen de slagen.

Toen het voorbij was schreeuwde het publiek, “Allah-hu Akbar! Allah-hu Akbar!”, alsof Raif was gezuiverd.

Alles bij elkaar duurde het minder dan een half uur. Raif werd weer meegenomen in de bus, terug naar de gevangenis.

—————

Kom in actie voor de vrijlating van Raif Badawi en stuur via onze website een mail naar de Saudische ambassade in Nederland