Guatemala: bedreiger mensenrechtenactivist vervolgd

Guatemala: bedreiger mensenrechtenactivist vervolgd

Mensenrechtenactiviste Norma Cruz documenteert voor haar werk bij een belangrijke vrouwenorganisatie in Guatemala-Stad vele gevallen van geweld tegen vrouwen en vecht zij voor het verkrijgen van gerechtigheid. De afgelopen jaren is zij hierdoor meerdere keren met de dood bedreigd. Een van de daders heeft onlangs een geldboete opgelegd gekregen.

De laatste dreiging aan het adres van Norma Cruz hield direct verband met een verkrachtingszaak van een 14-jarig meisje. Cruz stond het meisje bij tijdens de rechtszaak. Norma Cruz ontving meerdere sms’jes met teksten als: ‘de dagen van je dochters en kleindochters zijn geteld, je gaat betalen voor de manier waarop je ons vernederd hebt’.

De man die nu veroordeeld is voor het bedreigen van Norma Cruz, heeft een boete opgelegd gekregen van 10.000 quetzales (ongeveer 8000 dollar). Als hij de boete niet voldoet, zal hij een gevangenisstraf van drie jaar uit moeten zitten.

Het komt zelden voor dat dreigingen tegenover mensenrechtenactivisten grondig onderzocht worden in Guatemala. Hopelijk dient de veroordeling in deze zaak als voorbeeld voor de toekomst.